הצורך של משכנתא של עולים
המדינה בין היתר, יצרה מנגנונים מסוימים אשר נועדו לעזור לעולים חדשים לקבל משכנתא לרכישת נכס. אם אחרי קום המדינה היא הציעה לעולים רבים אפשרות לקבל דירות במסגרת דיור ציבורי (דירות ששייכות למדינה), אזי שעם השנים נוצרו מנגנונים אחרים, הרבה יותר מתקדמים ואיכותיים, שמטרתם לאפשר לעולים חדשים לרכוש דירה שתהווה נכס משלהם, באמצעות זכאות למשכנתא בתנאים נוחים המתאימים למצבם הכלכלי וליכולת ההשתכרות שלהם.
המדינה מכירה בכך, שמצבם של עולים חדשים אינו דומה למצב של אזרחים ילידי הארץ, הן בגלל שאין להן בהכרח "היסטוריה פיננסית" בישראל וכן בגלל קשיים אובייקטיביים של חיים במדינה חדשה.
מי זכאי לקבל הטבה במשכנתא ואיך זה מתבצע?
עולים חדשים זכאים לקבל הטבות במשכנתא, במשך 10 שנים מהיום בו הונפקה להם תעודת עולה. ההסבר לכך הוא פשוט, לוקח לעולה זמן רב עד שהוא יכול להגיע לנקודה בה יש לו הון ויכולת לרכוש דירה משלו.
על מנת לקבל את תעודת הזכאות, יש להציג תעודת עולה, תעודת זהות, אישור שירות בצבא (במידה ויש), וכן תעודת נישואין (במקרה של משפחות וזוגות נשואים).
בשביל לקבל את ההטבה, הוא צריך להציג תעודת זכאות אותה הוא יקבל ממשרד השיכון. התעודה תקפה לשנה אחת בלבד ועליו לנצל אותה במהלך שנה זו.
מה כוללת משכנתא לעולים חדשים?
הטבות לעולים בכל מה שקשור למשכנתאות, מתייחסות למספר היבטים עיקריים, המתייחסים לריבית, משך זמן המשכנתא והיכולת לפרוע אותה בשלב מוקדם יותר. מבחינת הריבית, הרי שעולה חדש מקבל ריבית נמוכה ביותר מאשר אזרח שנולד במדינת ישראל. מדובר על ריבית זכאות של משרד השיכון מיוחדת אשר קבועה וצמודה למדד.
מבחינת משך זמן המשכנתא, הרי שניתן לפרוס אותה על פני תקופה של עד 30 שנה. ככל שהתקופה ארוכה יותר, אז באופן טבעי תנאי ההחזר החודשים הרבה יותר נמוכים, מה שמקל במדינת ניכרת על העולים.
כמו כן, עולים חדשים נהנים מאפשרות לפרוע את המשכנתא ללא קנסות פירעון מוקדם. כלומר, אם הם הגיעו לנחלה מבחינה כלכלית ויש להם אפשרות לפרוע את המשכנתא אחרי 15 שנה נניח, במקום 30 כפי שהתחייבו מראש, אזי שהם יכולים לעשות זאת מבלי לשלם קנסות. זה כמובן יקבל עליהם מבחינה כלכלית וכן מבחינת התאקלמות בישראל.
בעיקרון, לא כל העולם יקבלו את אותו סיוע. משפחות בשנה הראשונה שלהן בארץ, יקבלו סיוע בגובה 1700 נקודות לפחות, לעומת זאת משפחות שנמצאות מעל לשנה, יקבלו סיוע בגובה 1800 נקודות לפחות (הניקוד ישפיע על תעודת הזכאות ועל אופי המשכנתא והגובה שלה). בכל מקרה ניתן לקבל תוספת ניקוד בהתאם למצב של הלווה. זוגות ומשפחות, מקבלות ניקוד גבוה יותר מאשר עולים יחידים שמבקשים משכנתא. התוספות ליחידים תהיה אף היא נמוכה יותר ביחס למשפחות וזוגות (וכן יהיה פער בין התוספת שיקבל יחיד מעל גיל 21 לעומת תוספת שיקבל עולה חדש מעל גיל 45).
מעבר לכך, המדינה תתחשב גם בסטטוסים נוספים, למשל, סטטוס של משפחות חד הוריות, שירות צבאי, מצב בריאות וכן תאפשר לעולים חדשים לרכוש נכס ביחד עם קרובים מדרגה ראשונה (דבר שנחשב נפוץ בקרב עולים חדשים, מטעמים כלכליים וכן מתוך רצון לעזור בתהליך ההתאקלמות בארץ חדשה).
חשוב להדגיש כאן, עולים חדשים רבים יכולים לקבל משכנתא זולה מהבנקים גם בלי להשתמש בכל הזכויות לרכישת דירה כפי שמשרד השיכון והממשלה בכלל מעניקים להם. הסיבה היא, התחרות בין הבנקים השונים על פלח שוק זה. לכן מוטב לעולים חדשים, בוודאי כאלה שכבר השתלבו בחברה ומכירים אותה, לבדוק מה הבנקים השונים מציעים וכיצד הם יכולים ליהנות מהטבות שונות לצורך נטילת משכנתא לרכישת דירה.
מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום
כל עולה חדש שמגיע לישראל ומעוניין לרכוש דירה, בין אם זה בשנה הראשונה לשהותו בארץ ובין אם זה לאחר מכן, חשוב שיכיר וידע את הזכויות שעומדות לרשותו וכיצד הוא יכול ליהנות מהן.
לשם כך, אנחנו מזמינים אתכם ואת בני משפחתכם לפנות אלינו, אנגלמן משכנתאות, אנחנו נדאג לספק לכם את כל המידע הרלוונטי בנושא ולעזור לכם לבחור את המסלול הטוב ביותר עבורכם, בשביל לנצל באופן אופטימאלי את התנאים והזכאויות המגיעות לכם על פי חוק וכן על פי מה שהבנקים מוכנים ורוצים להציע לכם.